Als zelfstandige (terug) in het onderwijs

Je hebt een onderwijsbevoegdheid en voelt de noodzaak/wens om bij te dragen aan een kleiner lerarentekort. Maar misschien heb je als zzp’er een goedlopend bedrijf dat je niet (volledig) wilt opgeven. Als Flexleerkracht geef je gehoor aan beide wensen: terug in het onderwijs met behoud van je zzp-schap.

Voor deze ondernemende onderwijzers is dit platform. Het doel is namelijk niet 1 jaar, 1 groep en 1 taak maar juist diversiteit vanuit kwaliteit en flexibiliteit. Zo ben je een meerwaarde voor meerdere scholen, teams en leraren. Vanuit jouw expertise draag je hybride bij aan gezond onderwijs waarbij collega’s in loondienst ontlast kunnen worden en dus behouden. Je bent geen vervanger, maar een oplossing die zorgt voor inval bij uitval en liever nog: inval vóór uitval.

Met jouw aanmelding zorgen we samen voor:
  • Meer onderwijsbevoegd personeel (terug) in het onderwijs.
  • Collega’s in loondienst worden ondersteund door flexibele inzet van zzp’ers.
  • Leraren die op het punt staan het onderwijs te verlaten, blijven in het onderwijs middels een alternatieve manier van werken.
  • De zzp'er werkt vanuit expertise mee aan een structurele oplossing voor het lerarentekort.
De Flexleerkracht combineert ondernemerschap met het onderwijshart. Hij/zij wil iets betekenen voor een ander, een ander verder helpen en durft daarvoor buiten de eigen kaders te zoeken. Veel Flexleerkrachten zijn creatief/innovatief en kunnen meerdere dingen goed. Als Flexleerkracht kun je deze kwaliteiten combineren. Het geheel is meer dan de som der delen.

Als Flexleerkracht voel je je gewaardeerd in je werk, bijvoorbeeld als je nog een keer door dezelfde school gevraagd wordt of getipt bent door een andere school. Je merkt dan dat je kennis en ervaring in goede aarde valt, je helpt een school verder, dat voelt goed. In het ultieme geval maak je jezelf overbodig.

Scheve gezichten

Flex-onderwijs staat niet achter de zzp-leraar die langer dan 3 maanden het werk van een collega in loondienst overneemt. Los van de schijnzelfstandigheid levert dit in een team scheve gezichten op. Zzp’ers kunnen immers hun werk volledig zelf bepalen, terwijl hun collega’s in loondienst die vrijheid niet hebben.

Aanmeldingskosten

Dit openbare platform kun je vergelijken met een marktplein. De bezoekers (scholen) bezoeken dit plein gratis en komen dan langs jouw kraampje (profielpagina). Het huren van het kraampje kost slechts €49,95 (excl btw) per 12 maanden. Het kraampje richt je zelf in: profiel, kwaliteiten, diploma’s, beschikbaarheid en referenties. Ook krijg je toegang tot de ‘koffiekar’ (kennisbank). Je bepaalt zelf voor welk publiek (po/vo/mbo/hbo) je kraampje zichtbaar is. Opzeggen kan op ieder moment maar het is wellicht handiger om je profiel tijdelijk op onzichtbaar te zetten.
Waarom zo goedkoop? Omdat het hart van de makers van dit platform ook bij het onderwijs ligt. Op deze manier blijft onderwijsgeld namelijk in het onderwijs en houden we het onderwijs gezond.

modelovereenkomst

Om zeker te zijn dat je conform de wetgeving ingezet wordt krijg je een door juristen goedgekeurde "modelovereenkomst geen werkgeversgezag" wat je tevens als contract kunt gebruiken. Daarnaast biedt Flex-onderwijs de mogelijkheid om een Verklaring Omtrent Gedrag aan te vragen via een eigen ingang bij Justis.

Risico's

Het risico van een zzp’er in het onderwijs is niet anders dan dat van een zzp’er in de bouw, zorg of andere sector. Het grootste risico is dat je niet wordt ingehuurd, dan verdien je geen geld. Je hebt dus geen vast maandsalaris. Het regelen van verzekeringen en pensioenen is je eigen verantwoordelijkheid.

Handige weetjes

  • cijfers wijzen uit: de gemiddelde flexleerkracht rekent 7,3 uur per dag voor 58,50 per uur.
  • Het werken als zelfstandige heeft veel voordelen voor zowel de school als de zzp’er
  • Het is volgens de wetgeving toegestaan om als zzp'er in het basisonderwijs te werken. Wel stelt de belastingdienst de eis dat je geen schijnzelfstandige bent.
  • Een KvK-nummer is verplicht om je in te schrijven als Flexleerkracht. Een KvK-nummer kost minder dan 50 euro. Het is niet ons doel om personen uit loondienst het zzp-schap in te trekken. Maak deze keuze bewust en denk ook aan de onzekerheid die het meebrengt en de administratieve verantwoordelijkheden.
  • Flex-onderwijs haalt bewust de kosten van een tussenpartij er tussenuit zodat een eerlijk uurtarief van de zzp’er ook eerlijk is voor de school

Gebruik van bovenstaande tekst mag na toestemming